Resepi Cendawan Goreng Berempah, Perghh..

21032532_387907274945500_553204338222048209_n

Asalamualaikum dan salam Sejahtera. Harini admin nak share satu resepi yang admin pinjam daripada Resepi Memikat Hati. Resepi Cendawan Goreng Berempah. Admin memang seorang peminat cendawan. Sedap!

Jom belajar camna nak buat cendawan goreng ni.

CENDAWAN GORENG BEREMPAH 
BAHAN BAHAN:
Cendawan Tiram secukupnya
BAHAN BANCUHAN:
Tepung beras
Sedikit rempah kari daging
Bawang Merah (dikisar)
Bawang Putih (dikisar)
Sedikit air kapur (optional)
Sedikit minyak masak
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa.

20994382_387907324945495_1893975197045983065_n.jpg
CARA-CARANYA:
basuh cendawan terlebih dahulu. Perah dulu air pada cendawan dan toskan.
Satukan bahan bancuhan dalam satu bekas. Bancuh tepung agak agak macam nak buat goreng pisang.
Celupkan cendawan satu persatu dalam tepung bancuhan tadi dan goreng sehingga masak/perang keemasan. Angkat dan toskan. Selamat mencuba.

21032508_387907301612164_3926141314403596344_n.jpg
*Resepi ni agak agak saja sukatannya. Kalau cendawan banyak, bancuhlah tepung lebih sikit. Macam nak buat goreng pisang je. Biasa orang tua-tua share resepi pakai mulut saja. Saya share apa yang mak mertua sampaikan. Mak mertua kami memang suka masak sorang sorang kat dapur petang petang ni. Terima kasih sudi LIKE cendawan goreng mak mertua kami. Doakan mak kami sihat tubuh badan ya. 😊
Kredit resepi ini kepada cik puan siti masitah
💕💕 KALAU NAK SHARE,SILA KOMEN “SHARE”
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda) TQ ^^💕💕
Like & Share
Resepi Memikat Suami

*Resepi ini disalin terus daripada sumber.

Advertisements

Resepi nasi tomato

Resepi Nasi Tomato .

Bahan-bahan:

  1. 4 cawan beras – dibersih dan ditoskan (Kalau guna beras basmathi rendam selama 20minit dan toskan)
  2. 5 cawan air
  3. 1/2 cawan susu cair
  4. 2 sudu besar minyak sapi
  5. 4 sudu besar minyak masak
  6. 5 sudu besar tomato sup – Saya guna jenama kimball . Bahan untuk menumis:
  7. 2 kuntum bunga cengkih
  8. 1 kuntum bunga lawang
  9. 3 biji buah pelaga
  10. 5 cm kulit kayu manis
  11. 1 labu bawang besar – dicincang
  12. 2 biji tomato – di cincang
  13. 2 batang serai – diketuk
  14. 2 ulas bawang putih – di hiris
  15. 3 ulas bawang merah – di hiris
  16. 1 inci halia – di hiris nipis
  17. 2 helai daun pandan – di simpul garam secukup rasa .

Cara memasak :

  1. Cairkan minyak sapi dan minyak masak diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 2 minit.
  2. Seterusnya masukkan bahan yang di hiris dan kacau hingga berbau wangi.
  3. Kecilkan api dan masukkan beras. Kacau rata-rata selama 1 hingga 2 minit.
  4. Seterusnya masukkan air, susu cair, tomato sup, simpulan daun pandan dan garam secukup rasa.
  5. Pindahkan periuk ke dalam periuk nasi elektrik dan masak seperti biasa. .

AYAM MASAK MERAH .

Bahan A:

  1. 1 ekor ayam – di potong
  2. 12 garam dan kunyit secukupnya – untuk menggoreng ayam
  3. 2 batang serai – di ketuk
  4. 1 labu bawang besar – di potong bulat
  5. 1 tin kecil kacang peas
  6. 1 sudu besar gula melaka .

Bahan B – Dikisar:

  1. 5 ulas bawang merah
  2. 4 ulas bawang putih
  3. 3cm halia
  4. 10 tangkai cili kering – di rebus hingga lembut dan toskan
  5. 2 sudu besar sos tomato
  6. 1 sudu besar sos tiram .

Cara memasak:

  1. Gaul ayam bersama garam dan kunyit. Goreng hingga keemasa dan ketepikan seketika.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar hingga berbau wangi.
  3. Masukkan sos tomato, sos tiram dan gula melaka dan renihkan hingga kuah benar-benar masak.
  4. Perasakan dengan garam dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi serta gaul rata. Biarkan kuah sedikit pekat dan masukkan kacang peas serta matikan api dapur. .

Kredit resepi : Buku resepi online

Resepi sambal ulam – pergh…

Kepada peminat-peminat sambal ulam ni. Admin share daripada seorang pemuda bernama @Hisme Jamie.

Admin akan share lagi resepi resepi yang sedap, hanya perlu ke laman web admin di ceredit.org kemudian pilih kategori resepi. Jangan lupa like page admin di Faceboook–>ceredit.

Bahan bahannya pun senang.

  1. Ikan bilis
  2. Cili padi
  3. Cili kering
  4. Bawang merah
  5. Bawang putih
  6. Belacan

Caranya

  1. Blend semua sekali.
  2. Panaskan kuali masukkan minyak dan tumis bahan tadi.
  3. Tumis hingga garing. Masukkan garam secukup rasa.
  4. Boleh guna maggie cukup rasa untuk gantikan garam.
  5. Akhir sekali perah limau untuk rasa asam.

Credit to: Hisme Jamie

Like page admin

https://www.facebook.com/Ceredit/

Resepi Kacang Goreng Kentucky

Pernah makan tak kacang goreng yang rasanya seperti ayam KFC?

Sedap… Admin makan sampai tak lalu makan nasi. Perggh. Camna mereka buat eekk…

Bahan bahannya

Kacang 600g

Tepung goreng ayam(apa jenis pun tak kisah) 6 -7sudu besar

Telur 3biji

Cara bikin(membuatnya)

Bersihkan dulu kacang & cuci letak dlm penapis. Sangrai/Goreng kacang tersebut tanpa minyak sampai kacang kering(bagi hioang basah selepas cuci sahaja). Kalau tak basuh kacang, tak perlu sangrai. Terpulang pada anda anda semua. Bila kacang telah sejuk, gaulkan dengan tepung yang telah siap di bancuh. Sampai rata ya. Bila dah sebati, goreng. Pastikan minyak dah panas dan gunakan api yang kecil sahaj. Kalau warna kacabg dah bertukar keperang-perangan, siap. Angkat dan hidang. Selamat mencuba.

Kredit resepi dr fb : Asmara nhomusarangeo

Up ↑