Motor Sekkung

“Motor Sekkung”

images (72)
Sekadar gamabr hiasan

Motor sekkung ni bermakna motosikal yang telah lama tidak digunakan. Kira macam tersadai di garaj @ di bawah pokok mangga. Sudah pasti dapat dibayangkan betapa teruknya keadaan motosikal itu. Berkulat hijau, berhabuk, berkarat & lusuh. Pelana mungkin merekah. Tangki pudar warna. Tayar sudah pasti kempis sekempis kempisnya.

Jadi, untuk hidupkan motor sekkung ni agak memeritkan. Kalau yang jenis ‘kick starter’ memang boleh lari alignment ataupun boleh putus ligamen lutut. Kalau yang ‘electric starter’ memang tak bunyi langsung palam pencucuh diaktifkan. Proses menghidupkan kembali motosikal ini sudah pasti memakan masa & tenaga yang banyak.

Begitulah jugak kalau kita dah lama tak solat. Untuk ‘restart’ solat setelah lama ‘berehat’ memang akan jadi satu proses yang sangat janggal. Sudah terbiasa hidup tanpa solat, maka untuk mula solat tu memang menuntut satu ‘pengorbanan’ yang luar biasa.

moto2

Pun begitu, bersolatlah. Kerana solat tanda pergantungan kita kepadaNya. Kenapa perlu bergantung kepadaNya? Sebab kita wujud keranaNya & kita bakal mati keranaNya. Nanti akan mengadapNya untuk sesi soal jawab.

DariNya, untukNya, kepadaNya. Solatlah

 

Credit to : shabaruzaman

Advertisements

Tahukah anda? Teh boleh menyebabkan gastrik!

Ramai kalangan kita yang kini mengamalkan meminum teh sebagai pengganti minuman yang lain. Ada yang mengatakan bahawa teh adalah minuman yang sihat kerana kurang/tiada kafien dan sebagainya.

1.jpg

Namun terdapat juga khabar yang mengatakan bahawa teh boleh menyebabkan gastrik? Jom kita baca kupasan berikut.

Sebelum itu kita harus faham apa itu gastrik. Gastrik merupakan satu penyakit perut yang disebabkan oleh Jangkitan, Hakisan asid, Autoimune Disorder(penyakit yang mana imunisasi menyerang tubuh badan dengan tiba-tiba), pengaliran balik hempedu ke dalam perut(bile reflux) dan boleh juga disebabkan oleh anemia. Tanda-tanda gastrik ini ialah masalah pencernaan, pedih ulu hati, sakit perut, cirit birit, hilang selera makan dan banyak lagi.

drugs-affecting-gastric-acid-secretion-and-motility (1).jpg

Berbalik kepada teh, adakah benar teh menyebabkan gastrik?

Teh ada dua jenis, iaitu berkafien dengan tidak berkafien. Namun kesan kedua-duanya terhadap gastrik adalah sama. Satu kajian dilakukan yang mana kesan asid gastrik terhadap 36 pesakit gastrik dan 56 yang tidak menghidap penyakit gastrik. Kajian mendapati bahawa tindak balas asid gastrik bagi kedua-dua kumpulan adalah sama tinggi.

foods-that-help-gastritis.png

Asid gastrik sangat bertindak balas terhadap teh. Teh dapat merangsang jumlah rembesan asid gastrik di dalam perut manusia yang mana secara tidak langsung akan berlaku lebihan rembesan asid dalam perut dan menyebabkan hakisan. Hal ini akan menyebabkan penyakit gastrik berlaku.

Oleh yang demikian bagi mereka yang menghidap gastrik disyorkan untuk tidak meminum teh. Namun jika teringin meminum teh, anda boleh mencampurkannya dengan susu dan gula kerana susu dan gula dapat mengurangkan tindakbalas asid gastrik terhadap teh tersebut. Bagi mereka yang tidak menghidap penyakit gastrik, anda seharusnya bijak merancang masa yang sesuai untuk meminum teh. Adalah tidak sesuai jika kita meminum teh lebih daripada 2 kali sehari.

c455b908-a47e-4e53-9748-63591db045ba.jpg

Sila ambil perhatian bahawa terdapat teh yang kurang memberi kesan kepada asid gastrik. Sebagai contoh grean tea dan chamomile.

Fikir-fikirkan lah. Semoga bermanfaat.

Chill

Drugs-affecting-gastric-acid-secretion-and-motility0-diag-gastritis

 

Mitos atau Fakta! Kereta Auto lebih kuat makan minyak daripada kereta Manual?

Kereta manual pernah mendominasi pasaran pada suatu masa dahulu. Pada ketika itu, pembelian kereta automatik ini masih kurang kerana kecekapan kereta automatik yang masih lemah. Namun kini kereta manual dilihat semakin pupus. Lihat sahaja contoh kereta keluaran tempatan iaitu Produa Myvi. Kalau dahulunya pengeluaran kereta manual lebih banyak berbanding automatik, namun kini Myvi terbaru(2018) hanya mengeluarkan satu varian Myvi manual di pasaran. Kenapa ya?

automatic-vs-manual.jpg

Bercakap mengenai fuel consumption berbanding manual dengan auto, adakah benar atau hanya mitos semata-mata. Baik lah ini jawapannya.

Mitos dan Fakta! Baca di bawah untuk mengetahui selanjutnya.

Fakta!

USC70CHC302B021001
Chevrolet Cruze Eco

Mengapa fakta? Ambil kira keluaran kereta automatik 5 tahun kebelakang, kebanyakan kereta automatik ini dikatakan kuat makan minyak. Hal ini telah dikatakan oleh Albert Clark yang juga penulis mengenai kereta. Sememangnya terbukti kereta auto “kuat makan minyak” berbanding manual. Hal ini disebabkan ketidakcekapan sistem komputer enjin pada ketika itu. Juga disebabkan oleh pelbagai perbezaan teknologi pada setiap kenderaan. Satu lagi contoh yang dibuat oleh fueleconomi.gov mengatakan Sebuah kereta Chevrolet Cruze Eco memakan minyak 24 mpg bagi varian manual berbanding varian auto iaitu sebanyak 31mpg ketika bersiar-siar di kawasan bandar. Mungkin benar! atau…

Mitos!

2014_ford_focus_angularfront
Ford Focus 2014

Namun begitu, sesuai mengikut peredaran zaman, ungkapan kereta auto kuat makan minyak ini tidak lagi releven. Semakin banyak teklonogi yang dibangunkan untuk menghasilkan enjin yang lebih jimat minyak. Sebagai contoh menurut fueleconomy.gov mengatakan bahawa kereta Ford Focus 2014 yang menkomsumsi minyak sebanyak 31mpg bagi kereta manual dan 30mpg bagi kereta auto dalam jarak perjalanan yang sama. Ada lagi contoh yang lain iaitu Nisan Versa yang juga menunjukkan bahawa kereta auto mereka lebih jimat minyak berbanding manual.

Dengan adanya teknologi eco yang ada pada kereta moden, kereta automatik semakin bijak dan jimat. Kereta automatik kini sudah setanding dengan kereta manual dalam pelbagai aspek. Kereta automatik juga kini semakin selamat apabila telah dilengkapi dengan anti collision yang mengelakkan kita terlanggar pada benda yang ada dihadapan kereta kita. Bukankah itu pilihan bijak?

Kesimpulan.

results-gauges.jpg

Kesimpulannya peratusan penggunaan minyak bagi sesebuah kereta itu bergantung kepada teknologi dan juga penggunaan. Jika anda sering memandu laju dan membrek secara mengejut juga meningkatkan penggunaan bahan bakar kereta anda. Jika anda ingin membeli kereta, admin menasihatkan agar anda memilih kenderaan yang telah ditakrifkan sebagai kereta eco(ekonomi) yang semakin trend di pasaran. Anda tidak perlu mencari kenderaan mahal keluaran negara lain, tetapi anda boleh sendiri melihat teknologi demikian pada kenderaan lokal kita pada masa kini. Ada yang mengatakan kos membaiki kenderaan automatik tinggi berbanding manual? Ada benarnya namun kenderaan pada masa semakin rendah kos alat gantinya. Selain itu pengeluaran alat ganti manual akan semakin pupus memandangkan kenderaan auto sudah mendominasi jalan raya.

Perodua-Myvi-three-door-1-e1511746162164-630x331
Myvi 2018 1.3 Manual.

Mitos atau fakta? : Kaedah periksa madu asli dengan semut…

bee-2286122_960_720
Madu lebah yang dipelihara (sumber:google)

Madu merupakan antara makanan yang paling berkhasiat yang boleh kita temui di muka bumi. Banyak jenis madu yang ada yang mana jenis madu ini biasanya ditentukan oleh si pengumpulnya(lebah madu). Ada macam-macam jenis lebah madu yang bekerja keras melawat ribuan bunga dan mengumpulkannya.

Kerana permintaan madu yang amat tinggi dalam pasaran, ramai peniaga madu lebah ini telah mencampurkan bahan-bahan tertentu untuk mengaut keuntungan. Biasanya peniaga madu akan mencampurkan air gula untuk menambahkan kuantiti madu dan menjualnya sama dengan harga madu asli.

MADU2e
Madu lebah yang sedia dipasarkan

Oleh yang demikian, sebagai pembeli perlulah memeriksa ketulenan madu yang dibeli di pasaran jika ingin mendapatkan madu yang asli bagi mengelakkan diri tertipu. Ada yang mengatakan bahawa Madu dapat dipastikan keasliannya dengan menggunakan semut. Sekiranya madu tersebut dihinggapi oleh semut, maka madu itu bukan madu asli.

Honeypot ants (Myrmecocystus mimicus) at Oakland Zoo
Sekumpulan semut membawa balik madu daripada sarang lebah ke sarang semut (Sumber : Google)

Mitos atau Fakta? 

Jawapannya ialah Mitos semata-mata.

Semut merupakan haiwan semulajadi ciptaan Allah yang amat unik. Semut lebih tertarik kepada madu asli kerana nutrisi yang ada pada madu itu amat baik. Sedangkan semut makluk Tuhan yang kecil ini pun mengetahuinya. Kajian pernah dijalankan oleh sekumpulan penyelidik di eropah untuk mengkaji kebenarannya. Ternyata ada semut yang tidak tertarik pada madu lebah. Namun begitu banyak jenis semut yang memilih untuk menjadikan madu sebagai salah satu senarai makanan pilihan mereka. Selain daripada itu, madu mempunyai pelbagai flavor bergantung pada bunga-bunga asal madu tersebut. Ada sesetengah perisa(flavor) tersebut tidak disukai oleh semut. Namun Masih belum ada kajian yang mendalam mengenai perkara ini.

lechenie-akne-syrym-medom-524x3491

Oleh itu, menggunakan semut untuk memastikan keaslian madu adalah MITOS dan keputusannya tidak boleh diterima pakai kerana ada semut yang tertarik pada madu dan ada juga semut yang tidak tertarik pada madu.

Tips mengenalpasti madu asli.

madu asli
Madu asli tidak larut dalam air pada gelas sebelah kanan. (Sumber : Google)

Gunakan tips berikut untuk mengenalpasti keaslian madu

  1. Madu mempunyai berat jisim yang berlainan daripada air. Jika madu dimasukkan ke dalam gelas kaca yang berisi air, madu asli akan berkumpul di dasar gelas kerana madu asli mempunyai ketumpatan yang lebih berbanding air. Jika madu itu larut di dalam air (walaupun anda tidak membancuhnya) maka itu adalah madu yang telah dicampurkan air gula atau bahan-bahan lain.

Itu sahaja perkongsian pada kali ini. Semoga bermanfaan kepada anda semua.

Chill! ^_^

Mitos atau fakta? Bateri telefon akan rosak jika terlebih cas…

Asalamualaikum dan salam sejahtera. Episod mitos atau fakta yang pertama daripada admin, ramai yang bertanyakan mengenai beteri telefon, adakah bateri telefon akan rosak jika terlebih cas?

download

Ramai antara anda yang pernah melakukan ini bukan? maksud admin, terlebih mengecas telefon. Kebanyakan kita sibuk dengan urusan seharian dan mengambil keputusan untuk mengecas telefon kita sebelum tidur. Telefon kita akan sepenuhnya dicas pada jam 3 pagi(contoh), tapi kita bangun jam 7 pagi. Apa yang berlaku, telefon terlebih cas bukan. Ramai berpendapat bahawa bateri akan rosak dan boleh menyebabkan terbakar jika terlebih cas.

Okay, keputusannya ialah, ini adalah Mitos dan juga Fakta.

Mitos :

Bateri telefon pintar yang ada pada masa kini telah dilengkapi dengan sistem yang cukup pintar, yang mana jika telefon kita telah dicas penuh, ia akan berhenti mengecas secara automatik walaupun masih bersambung dengan pengecas. tak caya? buat banyak research. Yela, mesti syarikat pembikinan telefon ini telah memikirkan masalah ini dan membuat penyelesaiannya. perkara ini sdah lama berlaku, so, dah banyak pembaharuan dilakukan. Maka anda di luar sana, tak perlu risau jika bateri terlebih cas, kerana itu adalah mustahil bagi telefon-telefon yang serba canggih kini. Namun kita beringat-ingatlah, jangan la sengaja terlebih cas kan.

CR-Magazine-Hero-how-to-maximize-your-smartphone-battery-life-11-16-v2-

Fakta:

Bagi telefon yang dikeluarkan 2014(anggaran) dan kebawah, ada kemungkinan perkara ini berlaku. Hal ini kerana ada peranti yang belum dipasang sistem berhenti cas secara automatik tu, yang macam ada kat hp korang zaman sekarang ni. Sebagai contoh, Nokia 3110 tu kalau lebih cas, lama2 baterinya akan kembung? bukan?

overcharge-phone.jpg

Tambahan : 

Kamu perlu mengetahui bahawa bateri telefon pintar ini ada jangka hayatnya. Akan sampai suatu masa bateri itu akan rosak, atau tidak dapat menyimpan cas dengan lama. Hal ini masih belum dapat diatasi oleh semua pengeluar peranti-peranti yang menggunakan bateri yang sebegitu. Jadi kalau telefon tu dah hangkang dah baterinya, p la kedai, tukar.

download (1).jpg

Tips memanjangkan hayat bateri peranti telefon anda :

  1. Jangan biarkan telefon anda kurang daripada 5 peratus bateri. Bateri perlu ada cas di dalamnya untuk berfungsi dengan baik. Jika bateri tidak ada cas, boleh menyebabkan bateri tersebut rosak. Nasihat admin, kalau dah 10 atau 20 peratus bateri tu, cas la dia. Itu yang terbaik untuk menjaga hayat bateri.
  2. Jangan jemur peranti anda di bawah cahaya matahari. Hal ini menyebabkan perubahan kimia dalam bateri yang boleh mengurangkan jangka hayat bateri anda.
  3. jaga telefon anda daripada masuk dalam air. Walaupun telefon anda kalis air(waterproof), jangan la sengaja menjatuhkannya di dalam air. Memang dia kata kalis air, nanti ada leaking, menyesal tak ke sudah nanti.
  4. Gunakan Power Source yang betul. Kalau dah memang peranti tu menggunakan charger yang 1.5 ma, jangan memandai guna fast charger yang outputnya 5.1 ma. Itu menyebabkan litar pada papan(board) yang berfungsi mengecas bateri akan terbakar.

 

5 Tips menonton wayang di panggung

Kepada anda semua kaki wayang di luar sana, hari ini admin ingin share sedikit berkenaan tips menonton wayang. Korang boleh je tak ikut tips ni, cuma tak rugi bace. Kot2 ada yg berkenaan.

Okay, ini tips menonton wayang.

1. Daftar jadi member

Kalau korang memang kaki wayang, admin syorkan korang daftar member dan ambik kad. Banyak benda bleh dapat. Contohnya korang boleh kumpul point. Daripada point tu korang boleh redeem free ticket atau popcorn ke, apa2 je la yg ditawarkan. Selain itu ada reward time birthday korang.

2. Beli ticket online

Sekarang dah dunia hujung jari, belilah tiket online. Korang dapat skip daripada berbaris panjang. Lgpun korng boleh tengok seat yang available sebelum beli tiket tu. Selain tu boleh dapat discount selalunya. Kalau korang jumpa mana2 voucher boleh redeem. Dapat jimat sket duit.

3. Beli popcorn sekali dengan tiket

Kalau korang tengok wayang kat MBO, beli popcorn sekali dengan tiket. Jimat duit korang. Ada set2 tertentu yg menjimatkan.

4. Tengok wayang selepas 2 minggu ditayangkan

Kalau korang tengok wayang masa filem tu launching memang sesak la beb. Kekadang tu bising bingit dalam panggung. Kalau jenis org tak suka bising mase tengok wayang tu, tak perlu terburu2, tunggu dah reda baru g tengok. Ambil weekdays atau mase pagi. Jarsng org tengok wayang kul 10 pagi. Tak lah jorang rase nak terajang org je kalau ada yg membingitkan telinga. Kan kan kan??

5. Ikut peraturan panggung wayang

Korang tengok wayang kan, buat cara tengok wayang. Jangan ikut cara tengok tv ngan kengkawan kat rumah. Kaki tu biar duduk elok2 jangan smpai naik atas kerusi org lain, kalau nak buat jugsk tunggu la kaki org lain naik atas muka korang pulak. Nak gelak tu bleh tp gelak time lawak je. Ni dari awal smpai skrin wayang tu tunjuk credit pun masih gelak mcm nak mampus. Pi rahh.. tumbuk kang baru tau. Dan kalau korang nak tau memang lah ada pekerja yang akan tolong kutip sampah korang tu tapi cuba lah beradap sket. Buang lah sampah tu di tempat yang disediakan. Biasa kat luar pintu mase korng nak blah dari hall tu ade je disediakan tong sampah. Pandai berak pandai cebok la.

Sekian tips menonton wayang. Harap berguna la ye.

Tips Makan Pizza Hut ;P

Anda pasti pernah dengar@makan Pizza Hut kan? Tahukah anda asal nama Pizza Hut ialah Putt Putt? Pizza hut diasaskan pada tahun 1958, lebih kurang setahun selepas Malaysia Merdeka. Pizza merupakan makanan yang berasal daripada Itali, namun yang peliknya, Pizza Hut tidak pernah memasuki pasaran Itali.

PizzaHut.jpg

Harini admin ingin memberitahu anda beberapa tips jika anda hendak makan di Pizza Hut.

1. Makan Pizza Ketika Panas!

150526103052-pizza-hut-natural-780x439

Haa, bagi mereka yang penggemar pizza ni, paling sedaplah makan pizza ketika panas-panas. Masa tu la cheesenya tu, pergggggg, boleh ditarik-tarik bagaikan benang beb. Masa tu la juga pizza tu rasanya power. Hal ini kerana cheese tidak beku.

2. Makan ketika Lapar

8a55f9e680d72f4ca6ee464fb7547cfa

Kalau korang baru je lepas makan, toksah nak sibuk pegi pizza. Pizza biasanya tak sedap kalau dimakan ketika perut kenyang. Admin tak tau la kalau yang jenis perut umpama tiub tayar moto yang boleh adjust kebesarannya(cewah). Lagipun sunnah Nabi, makan ketika lapar, berhenti sebelum kenyang.

3. Pesan Pizza Set

Pizza-Hut-Set-Jimat-As-low-RM15-Price-Promotion-2017.jpg

Kalau korang nak jimat, pesanlah dalam bentuk set. Kalau beli asing-asing pizza tu, agak mahal sedikit lah berbanding memesan yang dah di dalam set-set. Lagipun biasanya set-set tersebut(yang korang nampak dalam buku menu tu) sudah disusun kesesuainya. Mushroom soup biasa digandingkan dengan Roti Bawang tu. Kan kan kan.

4. Baca resit

resit

Korang rajin-rajinkan lah diri baca resit pizza korang tu. Kekadang ada promosi, atau baucer yang disertakan dengan resit. korang boleh isi soal selidik pada laman web pizza tu dan masukkan kod dalam resit tu, bleh dapat pizza murah sket. Cuba korang baca-baca la ye.

5. Yang paling penting, Baca Doa

doa-sebelum-makan-upin-ipin.jpg

Ini yang utama sekali. Kalau makan tak  baca doa, siap tak basuh tangan bagi, bukan takat setan ikut sekali makan, jebon pun turut serta makan dengan anda. So, bila makan pizza tu, bawak bawak la bersyukur, baca doa, semoga rezeki dirahmati Allah. Satu lagi, jangan ajak “nafsu” makan sekali.

 

Selamat Mencuba korang. Chill

 

Sumber gambar: Search je kat google