Mitos atau Fakta! Minum air berais tidak baik untuk kesihatan?

70% daripada tubuh badan manusia terdiri daripada air. Pendek kata kita memerlukan air lebih banyak berbanding makanan. Tubuh badan manusia memerlukan paling kurang 1.5 litre sehari(seseorang yang tidak mengeluarkan peluh) iaitu sebanyak 8 gelas(agak-agak 8 gelas kot). Berlainan jika anda mengeluarkan peluh kerana bersukan atau bekerja, anda perlu lebih daripada 8 gelas air untuk menampung keperluan tubuh.

Sudah menjadi kebiasaan kita meminum air yang berais terutama ketika cuaca panas. Ada yang mengatakan minum air berais ini tidak baik untuk kesihatan? betul ke? Jom baca penerangan di bawah.

times-to-drink-water.jpg

Mitos!

Air berais banyak memberi perkara yang positif terhadap tubuh badan. Air berais ini yang diklasifikasikan sebagai air(apa-apa air minuman) yang diletakkan ais supaya suhunya lebih sejuk daripada suhu persekitaran. Apa sumbangan air minuman berais terhadap tubuh badan?

  1. Sebagai ejen yang menyejukkan tubuh badan ketika panas terik.
  2. Air sejuk lebih cepat diserap ke dalam badan berbanding air panas. Sesuai meminum air sejuk berais ketika panas terik untuk mendapatkan kembali tenaga dan oksigen dengan cepat.

Fakta!

Air berais juga mendatangkan perkara yang kurang baik terhadap tubuh badan manusia apabila diambil pada waktu yang kurang tepat. Selalunya kita mengambil air sejuk pada waktu selepas makan atau semasa makan. Pengambilan air berais pada waktu tersebut akan menyebabkan:

  1. Sistem pencernaan tidak berfungsi dengan baik.
  2. Ais dapat menjadikan lemak dalam makanan menjadi pepejal(beku)
  3. pengurangan terhadap imunisasi badan kerana badan akan menghasilkan mukus yang berlebihan apabila mengambil air berais dan menyebabkan imunisasi tubuh badan berkurang

 

Makanan apa pun akan menjadi kurang baik kepada tubuh badan apabila diambil secara berlebihan. Ingat tu. Semoga bermanfaat.

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: