Perkara yang perlu ada tahu ketika memilih hotel atau resort

Seringkali menjadi masalah ketika hendak memilih tempat untuk bermalam ketika anda melawat sesuatu tempat bertujuan untuk melancong, urusan peribadi atau kerja, dan sebagainya. Kebannyakan orang terpengaruh dengan iklan-iklan yang disebarkan di laman sosial atau di poster-poster, brosur, pemplate dan sebagainya, namun ketika sampai ke tempat menginap, mereka kecewa kerana tempat tersebut tidak seperti yang ditulis pada iklan atau laman sosial. Berikut merupakan beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa memilih hotel atau tempat anda menginap.

1. Kadar

Kadar harga perlu anda ketahui sebelum memilih sebuah bilik. bandingkan dengan hotel-hotel yang lain adakah kadarnya sama, atau lebih mahal atau lebih murah.

2. Kemudahan

Kemudahan yang disediakan oleh pihak Hotel juga perlu dipertimbangkan. Ikut kepada keperluan anda. Jika anda bermalam bersama keluarga, sudah tentu anda perlukan bilik yang lebih besar. Mungkin anda memerlukan gimnasium, ataupun kolam renang. Lihat juga kemudahan seperti tab mandi, air panas di bilik mandi, penghawa dingin, iron, pengering rambut, telivisyen, wifi dan sebagainya.

3. Lokasi

Anda harus tahu selok belok lokasi tempat anda menginap. Lihat sekitar samada ada kedai atau tarikan di sekeliling anda. Pastikan juga bersesuaian dengan tujuan anda menginap. Jika anda bertujuan untuk kerja, pastikan tempat anda menginap itu berdekatan dengan tempat kerja. Jika anda ingin membeli belah, tempahlah hotel di kawasan yang dekat dengan kawasan membeli belah.

4. Pengangkutan

Pengangkutan amat penting. Pastikan tempat anda menginap mempunyai akses kepada pengangkutan awam jika anda tidak membawa kenderaan sendiri. Contohnya anda menginap di Kuala Lumpur, pastikan hotel anda jauh daripada kesesakan lalu lintas atau hotel anda berdekatan dengan pengangkutan awam seperti LRT, Monorel, Bas, Teksi dan sebagainya. Hal ini memudahkan anda untuk ke tempat-tempat yang ingin dilawat.

5. Pandangan dan maklum balas

Pandangan dan maklum balas(review) daripada orang ramai juga amat penting. Anda boleh menbaca review di Google Maps, trip advisor, agoda, traveloka dan banyak lagi aplikasi hotel yang boleh anda baca. Penting untuk kita mengetahui pandangan orang agar kita dapat mengetahui keadaan sebenar tempat tersebut. Tidaklah nanti indah khabar daripada rupa.

3
review yasadasdadabbbada

21

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: