Kenapa Youtube Laju di sesetengah tempat berbanding website lain? 1.0

youtube-logo-1

Apabila disebut perkataan youtube, sukar bagi kita mencari siapakahyang masih  belum mengenalinya. Youtube merupakan laman sesawang yang menyediakan anda satu platform perkongsian video pelbagai genre dan meluas di seluruh dunia. Youtube dimiliki oleh syarikat gergasi Google, antara syarikat terkaya di dunia.

Pernahkah anda terfikir mengapa youtube lebih pantas berbanding dengan website lain sedangkan kelajuan internet anda pantas? Bukankah sekiranya internet pantas, capaian laman sesawang juga akan pantas?

Perlu anda ketahui bahawa setiap penggunaan internet adalah pertukaran data antara beberapa alat (devices). Maknanya jika anda mengakses laman sesawang A, maka terdapat pertukaran data antara peranti yang anda gunakan untuk mengakses dengan server laman sesawang A.

Walaupun internet anda sangat pantas tetapi jika capaian ke server A tidak memuaskan, anda akan mendapati bahawa laman sesawang tersebut lembab. Dalam hal ini pelayar(server) mengambil peranan yang penting. Server ini bertujuan menyimpan segala data berkenaan dengan laman2 tertentu. Setiap laman sesawang yang besar seperti facebook, google, mempunyai server tersendiri.

Berbalik dengan youtube, mengapa ianya laju berbanding website lain. Hal ini kerana google mempunyai CDN(content delivery network) di serata dunia. CDN ini berfungsi menyimpan data daripada youtube agar dapat diakses dengan pantas. Contohnya youtube akan lebih pantas di negara yang mempunyai CDN google berbanding negara yang tidak mempunyai CDN. Bagaimana CDN ini membantu?

Contohnya anda mengakses video B di youtube. Jika video B itu ada di dalam CDN yang terdekat dengan anda, maka video B akan dapat ditonton dengan pantas. Jika anda menonton video C yang mana video tersebut belum ada dalam CDN yang terdekat dengan anda. Youtubr akan mengakses video C itu pada sumber asal dan terus streaming ke aplikasi youtube anda. Peranti anda akan menyimpan cache iaitu sandaran kepada video c tadi. Selepas anda menonton Video C tadi, youtube akan menyimpan sandaran video C tadi pada CDNyang terdekat agar jika video itu ditonton oleh orang lain sekitar anda, mereka akan mengalami kelajuan youtube yang memuaskan.

Sekian sahaja perkongsian hari ini. Post ini akan bersambung kemudian.

Chill

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: