Boleh tak memakai minyak wangi beralkohol untuk solat?

Tahukah anda bahawa budaya memakai minyak wangi ini telah wujud beberapa ratus tahun dahulu? Maknanya orang terdahulu pun sudah pernah mencipta minyak wangi. Pasti anda tertanya-tanya bagaimanakah wanginya/baunya minyak wangi orang zaman dahulu.

Orang tertanya-tanya adakah dibenarkan minyak wangi beralkohol dipakai sewaktu menunaikan solat? Ramai orang yang tidak mengetahui tentang ini dan mengaitkan dengan alkohol yang diminum. Alkohol yang diminum dikira sebagai najis kecil dan tidak sah solat jika anda meminum, atau ada cecair minuman tersebut terkena baju anda dan sebagainya. Umpama anda terkencing dalam seluar dan ingin menunaikan solat, solat akan menjadi tidak sah, kerana anda masih belum membersihkan diri daripada najis walaupun najis kecil.

Berbeza dengan minyak wangi. Minyak wangi biasanya mengandungi alkohol yang menjadi sebahagian daripada minyak wangi tersebut. Namun alkohol di dalam minyak wangi berbeza dengan alkohol yang diminum. Alkohol dalam minyak wangi tidak dikira sebagai najis kecil(seperti yang dipersetujui oleh para ulama) dan sifatnya itu membolehkan miyak wangi beralkohol boleh digunakan ketika solat.

Semua dan faham kan. Tidak ada yang susah dalam Islam. Malah memakai minyak wangi semasa solat adalah sunnah Nabi. Sama-sama lah kita beramal.

Semoga penulisan ini bermanfaat untuk semua dan dapar merungkai semua persoalan anda. Jangan lupa Share.

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: