Yuran PIBG tidak wajib?

Seperti mana yang kita sedia maklum, kebanyakan sekolah di seluruh negara mempunyai persatuan ibu bapa dan guru PIBG dan pelaksanaan kutipan yuran PIBG adalah kebiasaan. Namun tahukah anda bahawa yuran PIBG bukanlah wajib?

YURAN PIBG TIDAK WAJIB

1. Bayaran PIBG adalah sukarela. Ia adalah sumbangan BUKAN YURAN.

2. Walaupun keluarga mampu tidak semestinya wajib membayar sumbangan (yuran) PIBG.

3. Di sinilah tugas kepimpinan PIBG diperlukan. Mereka harus mewujudkan hubungan baik dengan ibubapa.

4. Dengan hubungan yang baik, lebih ramai ibu bapa yang akan menyumbang kepada PIBG secara sukarela.

4. Pekeliling PIBG telah dikeluarkan sejak 1989 oleh pihak Kementerian yang menetapkan tidak ada mana-mana pihak pengurusn sekolah boleh memaksa, mengarahkan atau mengenakan apa-apa hukuman kepada pelajar atu ibu bapa yang tidak membayar sumbangan PIBG.

5. Perkara 38 (a) Di dalam AKTA PENDIDIKAN 1996, PERATURAN-PERATURAN PENDIDIKAN (PERSATUAN IBU BAPA & GURU) 1998 [Sub peraturan 7(2)] PERLEMBAGAAN PERSATUAN IBU BAPA-GURU (PIBG) secara jelas melarang paksaan apatah lagi mengenakan hukuman seperti menahan pengagihan buku teks, penahanan keputusan peperiksaan termasuk peperiksaan UPSR, PT3 dan SPM kepada pelajar yang tidak membayar sumbangan PIBG.

6. Laporan kepada pihak berwajib boleh dibuat oleh ibu bapa jika ada mana-mana PIBG atau sekolah yang melanggar peruntukan akta ini.

7. Jadi, adalah sangat musykil jika ada sebahagian orang yang mendakwa keputusan peperiksaan ditahan jika tidak membayar sumbangan PIBG ini.

8. Lagi satu dah namanya sumbangan/derma, jadi pihak berkaitan tak perlu tetapkan berapa yg harus disumbangkan oleh ibu bapa.

10. Sila share agar yang lain tahu

daya

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: