Tahukah anda? Teh boleh menyebabkan gastrik!

Ramai kalangan kita yang kini mengamalkan meminum teh sebagai pengganti minuman yang lain. Ada yang mengatakan bahawa teh adalah minuman yang sihat kerana kurang/tiada kafien dan sebagainya.

1.jpg

Namun terdapat juga khabar yang mengatakan bahawa teh boleh menyebabkan gastrik? Jom kita baca kupasan berikut.

Sebelum itu kita harus faham apa itu gastrik. Gastrik merupakan satu penyakit perut yang disebabkan oleh Jangkitan, Hakisan asid, Autoimune Disorder(penyakit yang mana imunisasi menyerang tubuh badan dengan tiba-tiba), pengaliran balik hempedu ke dalam perut(bile reflux) dan boleh juga disebabkan oleh anemia. Tanda-tanda gastrik ini ialah masalah pencernaan, pedih ulu hati, sakit perut, cirit birit, hilang selera makan dan banyak lagi.

drugs-affecting-gastric-acid-secretion-and-motility (1).jpg

Berbalik kepada teh, adakah benar teh menyebabkan gastrik?

Teh ada dua jenis, iaitu berkafien dengan tidak berkafien. Namun kesan kedua-duanya terhadap gastrik adalah sama. Satu kajian dilakukan yang mana kesan asid gastrik terhadap 36 pesakit gastrik dan 56 yang tidak menghidap penyakit gastrik. Kajian mendapati bahawa tindak balas asid gastrik bagi kedua-dua kumpulan adalah sama tinggi.

foods-that-help-gastritis.png

Asid gastrik sangat bertindak balas terhadap teh. Teh dapat merangsang jumlah rembesan asid gastrik di dalam perut manusia yang mana secara tidak langsung akan berlaku lebihan rembesan asid dalam perut dan menyebabkan hakisan. Hal ini akan menyebabkan penyakit gastrik berlaku.

Oleh yang demikian bagi mereka yang menghidap gastrik disyorkan untuk tidak meminum teh. Namun jika teringin meminum teh, anda boleh mencampurkannya dengan susu dan gula kerana susu dan gula dapat mengurangkan tindakbalas asid gastrik terhadap teh tersebut. Bagi mereka yang tidak menghidap penyakit gastrik, anda seharusnya bijak merancang masa yang sesuai untuk meminum teh. Adalah tidak sesuai jika kita meminum teh lebih daripada 2 kali sehari.

c455b908-a47e-4e53-9748-63591db045ba.jpg

Sila ambil perhatian bahawa terdapat teh yang kurang memberi kesan kepada asid gastrik. Sebagai contoh grean tea dan chamomile.

Fikir-fikirkan lah. Semoga bermanfaat.

Chill

Drugs-affecting-gastric-acid-secretion-and-motility0-diag-gastritis

 

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: