Mitos atau Fakta! Kereta Auto lebih kuat makan minyak daripada kereta Manual?

Kereta manual pernah mendominasi pasaran pada suatu masa dahulu. Pada ketika itu, pembelian kereta automatik ini masih kurang kerana kecekapan kereta automatik yang masih lemah. Namun kini kereta manual dilihat semakin pupus. Lihat sahaja contoh kereta keluaran tempatan iaitu Produa Myvi. Kalau dahulunya pengeluaran kereta manual lebih banyak berbanding automatik, namun kini Myvi terbaru(2018) hanya mengeluarkan satu varian Myvi manual di pasaran. Kenapa ya?

automatic-vs-manual.jpg

Bercakap mengenai fuel consumption berbanding manual dengan auto, adakah benar atau hanya mitos semata-mata. Baik lah ini jawapannya.

Mitos dan Fakta! Baca di bawah untuk mengetahui selanjutnya.

Fakta!

USC70CHC302B021001
Chevrolet Cruze Eco

Mengapa fakta? Ambil kira keluaran kereta automatik 5 tahun kebelakang, kebanyakan kereta automatik ini dikatakan kuat makan minyak. Hal ini telah dikatakan oleh Albert Clark yang juga penulis mengenai kereta. Sememangnya terbukti kereta auto “kuat makan minyak” berbanding manual. Hal ini disebabkan ketidakcekapan sistem komputer enjin pada ketika itu. Juga disebabkan oleh pelbagai perbezaan teknologi pada setiap kenderaan. Satu lagi contoh yang dibuat oleh fueleconomi.gov mengatakan Sebuah kereta Chevrolet Cruze Eco memakan minyak 24 mpg bagi varian manual berbanding varian auto iaitu sebanyak 31mpg ketika bersiar-siar di kawasan bandar. Mungkin benar! atau…

Mitos!

2014_ford_focus_angularfront
Ford Focus 2014

Namun begitu, sesuai mengikut peredaran zaman, ungkapan kereta auto kuat makan minyak ini tidak lagi releven. Semakin banyak teklonogi yang dibangunkan untuk menghasilkan enjin yang lebih jimat minyak. Sebagai contoh menurut fueleconomy.gov mengatakan bahawa kereta Ford Focus 2014 yang menkomsumsi minyak sebanyak 31mpg bagi kereta manual dan 30mpg bagi kereta auto dalam jarak perjalanan yang sama. Ada lagi contoh yang lain iaitu Nisan Versa yang juga menunjukkan bahawa kereta auto mereka lebih jimat minyak berbanding manual.

Dengan adanya teknologi eco yang ada pada kereta moden, kereta automatik semakin bijak dan jimat. Kereta automatik kini sudah setanding dengan kereta manual dalam pelbagai aspek. Kereta automatik juga kini semakin selamat apabila telah dilengkapi dengan anti collision yang mengelakkan kita terlanggar pada benda yang ada dihadapan kereta kita. Bukankah itu pilihan bijak?

Kesimpulan.

results-gauges.jpg

Kesimpulannya peratusan penggunaan minyak bagi sesebuah kereta itu bergantung kepada teknologi dan juga penggunaan. Jika anda sering memandu laju dan membrek secara mengejut juga meningkatkan penggunaan bahan bakar kereta anda. Jika anda ingin membeli kereta, admin menasihatkan agar anda memilih kenderaan yang telah ditakrifkan sebagai kereta eco(ekonomi) yang semakin trend di pasaran. Anda tidak perlu mencari kenderaan mahal keluaran negara lain, tetapi anda boleh sendiri melihat teknologi demikian pada kenderaan lokal kita pada masa kini. Ada yang mengatakan kos membaiki kenderaan automatik tinggi berbanding manual? Ada benarnya namun kenderaan pada masa semakin rendah kos alat gantinya. Selain itu pengeluaran alat ganti manual akan semakin pupus memandangkan kenderaan auto sudah mendominasi jalan raya.

Perodua-Myvi-three-door-1-e1511746162164-630x331
Myvi 2018 1.3 Manual.

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: