Unik tapi Benar…

Terdapat banyak tempat di seluruh dunia ini yang amat unik. Keunikannya sama ada dicipta oleh manusia ataupun semula jadi. Kelebihan-kelebihan ini menyebabkan tempat-tempat tersebut menarik dan sering dikunjungi oleh pelancong daripada pelbagai pelusuk dunia.

Jom kita lihat gambar-gambarnya.

1. Sungai yang membeku, Swiss.

foto-tampak-tidak-nyata-11
Ini adalah air yang telah membeku. Begitu juga saat sungai membeku, inilah bentuk rupanya. Terdapat goresan-goresan lurus yang ada pada permukaan sungai.

2. Pergunungan Gunsu, Tiongkok

foto-tampak-tidak-nyata-03
Pergunungan Gansu yang terdapat di Tiongkok ini memiliki pemandangan yang berwarna warni, dan kelihatan seperti ilusi.

3. Kapal yang terapung

foto-tampak-tidak-nyata-09
Kapal ini kelihatan tidak terapung di air. Namun jika diteliti lebih lanjut, sebenarnya kapal ini mengapung. Hanya saja kerana permukaan air yang begitu jernih dan dilihat dari jarak yang jauh, membuat siapa saja yang melihatnya menyangka kapal ini tidak mengapung di atas air.

4. Negeri atas awan, Bolivia.

foto-tampak-tidak-nyata-02
Gambar ini kelihatan seperti ilusi. Tapi ternyata foto ini adalah benar dan nyata. Kelihatan seorang lelaki sedang berjalan diatas gundukan garam. Lokasi gambar ini di Bolivia.

5. Gedung Hausmannian, Paris

foto-tampak-tidak-nyata-04
Bangunan Hausmannian yang terletak di George V Avenue, Paris, dikenal sebagai ‘bangunan meleleh.’ Ilusi optikal itu dikenal sebagai trompe l’oleil – artinya, “menipu mata.”
035455200_1504775789-5__-art-terms-painting-styles__Pinterest
Seniman yang mengagasnya adalah John Pugh yang telah melakukan tipuan mata selama lebih dari 30 tahun. Menurutnya, “Orang menikmati waktu ditipu secara visual.” Bangunan meleleh itu adalah salah satu karya dari sejumlah karya Hausmannian di Paris. Nama itu berasal dari program renovasi George-Eugene Hausmann yang ditugasi oleh Napoleon III antara 1853 dan 1870.

6. Patung besi Ukiran 3D, New Zealand.

foto-tampak-tidak-nyata-05
Ukiran patung logam ini terdapat di New Zealand. Ia diinspirasikan oleh pematung terkenal, Neil Dawson di New Zealand. Ukiran ini dinamakan ‘Horizon’ dan boleh dikunjungi di Gibbs Farm.

 

Sumber : Infoseeker.blogspot.my

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: