Omg! Saya adalah OCD?

2

Tahukah anda apa itu OCD? OCD ialah singkatan bagi Obsessive Compulsive Disorder. OCD ini merupakan satu penyakit mental yang boleh dialami oleh semua lapisan umur. Obsesi adalah perkara yang tidak diingini, pemikiran yang mengganggu, imej atau dorongan yang mencetuskan perasaan yang menyedihkan. Pengertiannya adalah tingkah laku seseorang terlibat dalam usaha untuk menghilangkan obsesi dan / atau mengurangkan tekanannya.

Kebanyakan orang mempunyai pemikiran yang obsesif dan / atau tingkah laku yang kompulsif pada satu ketika dalam kehidupan mereka, tetapi itu tidak bermakna bahawa kita semua mempunyai “OCD.” Dalam rangka untuk diagnosis gangguan obsesif kompulsif yang dibuat, kitaran obsesi dan paksaan ini Menjadi begitu melampau bahawa ia menggunakan banyak masa dan mendapat cara-cara penting yang nilai orang itu.

Ciri-Ciri OCD (Sumber)
Dalam proses penyiasatan, doctor akan mengambil kira latar belakang dan sejarah pesakit termasuklah:-

  1. Tempoh berlakunya masalah tersebut
  2. Punca sebenar tercetusnya masalah
  3. Tempat simptom OCD sama ada lebih ketara di rumah atau di pejabat
  4. Keseriusan simptom sekiranya penderita menghadapi masalah.
  5. Peringkat keterukan yang dihadapi.
  6. Sekiranya pesakit menghadapi konflik atau tragedi yang serius, prognosis mereka
  7. biasanya lebih baik berbanding individu yang tidak diketahui punca penyebabnya.

Doktor perlu menentukan sama ada penyakit atau simptom OCD yang dialami pesakit bersifat primer atau sekunder penyakit mental yang lain.

Periksa sama ada anda mengalami OCD

Anda boleh cuba menjawab beberapa soalan pada laman di bawah untuk melihat sejauh manakah anda OCD. Namun keputusannya tidaklah rasmi. Sekiranya anda ingin mengetahui dengan lebih lanjut adalah dinasihatkan berjumpa dengan pakar dengan masalah tersebut.

Klik sini untuk periksa

2.PNG

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: