Bagaimana seseorang bertukar menjadi Insanity (gila)

Pertama sekali, penggunaan perkataan gila (insane) tidak lagi praktikal dan digunakan pada masa sekarang. Bahasa klinikal yang lebih profesional digunakan ialah penyakit mental atau disorder.

Penyakit mental ini berlaku apabila terdapat perubahan kimia pada otak seseorang yang menyebabkan kegagalan pada fungsi otak. Walaupun cuma teori, namun ada kajian yang menyatakan penyakit ini adalah boleh diwarisi. Sehingga kini belum ada rawasan khusus bagi penyakit mental sebegini.

Perubahan kimia pada otak boleh berlaku dalam pelbagai cara. Adakalanya kekurangan kasih sayang, tekanan perasaan, letih, takut dan sebagainya boleh menyimbag ke arah perubahan kimia ini. Apabila seseorang berada dalam keadaan tidak selesa seperti stress, otak akan memikirkan cara untuk menyeimbangkan semula keadaan tersebut. Outputnya kadang kala positif dan negatif. Apabila kegagalan otak mencari penyeimbangnya, wujudlah tingkah laku luar daripada biasa seperti ketawa sendiri, bercakap sesama sendiri, akan berlaku. Namun begitu, kenyataan ini hanyalah teori.

Kita dapat mengenali orang yang menghadapi masalah penyakit mental ini melalui tingkahlakunya yang diluar normal.

Elakkan mengalami masalah ini dengan mengamalkan kehidupan yang sihat dalam semua perkara. Jangan lupa terhadap tuntutan agama.

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: