10 Negara terkaya di dunia 2017

Untuk mengenalpasti negara-negara yang terkaya ini, anda harus faham mengenai GDP. GDP ialah singkatan bagi Gross Domestic Product atau dalam bahasa ialah Produk Domestik Kasar KDNK perkapita pada nilai nominal. KDNK ditakrifkan sebagai nilai semua barang dan perkhidmatan akhir yang dihasilkan dalam negara pada tahun tertentu yang kemudiannya ditukarkan pada kadar pertukaran pasaran kepada dolar AS semasa, dibahagikan dengan purata penduduk pertengahan tahun untuk tahun yang sama. Oleh itu, untuk menentukan jumlah KDNK bagi negara terkaya pada tahun 2017, anda perlu menggunakan data untuk tahun lepas. Dan di sini ia adalah 10 negara terkaya di dunia pada tahun 2017 mengikut Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

10. Iceland

$50,855

10.-Reykjavik-Iceland

Iceland merupakan salah satu naungan pulau Nordic yang popular dalam landskapnya yang agar menarik dengan gunung berapinya, geysers, mata air panas dan lava gunung berapi. Sehingga tahun 2013, jumlah penduduk Iceland adalah 323002 dengan kadar pengangguran sebanyak 4.3 Dolar America pada tahun 2015. Jangka hayat secara puratanya pada tahun 2012 ialah 82.92 tahun. Ekonomi Iceland adalah kecil dan tertakluk kepada turun naik yang tinggi. Pada 2011, KDNK adalah US $ 12.3bn. Walau bagaimanapun, krisis kewangan pada tahun 2007-2010 menghasilkan penurunan dalam KDNK dan pekerjaan, walaupun magnitud penurunan ini tetap berbeza. Iceland, sebaliknya, mempunyai ekonomi bercampur dengan tahap perdagangan bebas dan intervensi kerajaan yang tinggi. Walaubagaimanapun penggunaan kewangan oleh keraan kurang berbanding dengan negara-negara dibawah naungan Nordic yang lain.

9. Australia

$50,962

9.-Australia.jpg

Australia adalah sebuah negara dan benua yang dikelilingi oleh lautan India dan Pasifik. Bandar-bandar utamanya ialah Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth, dan Adelaide yang terdapat di kawasan pantai. Ibukotanya adalah pedalaman Canberra. Negara ini terkenal dengan Sydney Opera House, Great Barrier Reef, padang pasir padang pasir yang luas yang disebut Outback, dan spesies haiwan unik seperti kangaroos dan platipus.  Penduduk Australia pada tahun 2013 adalah 23.13 juta dengan KDNK 1.56 trilion USD. Ekonomi Australia adalah salah satu ekonomi pasaran bercampur terbesar di dunia. Australia adalah ahli APEC, G20, OECD dan WTO dan juga memeterai perjanjian perdagangan bebas dengan ASEAN

8. Ireland

$51,351

8.-Dublin-Ireland-1

Republik Ireland kebanyakannya berada di pulau Ireland, dan diluar Pantai England dan Wales. Dublin adalah Ibu Negara dan temat kelahiran ramai tokoh terkenal seperti Oscar Wilde dan Home of Guinnes beer. Digelar “Emerald Isle: untuk landskap yang subur, negara ini dipenuhi dengan istana seperti Istana Cahir zaman pertengahan. Jumlah penduduk Ireland adalah 4.595 juta yang dicatatkan pada tahun 2013, dengan KDNK sebanyak 232.1 bilion USD dan dengan Pendapatan Negara Kasar sebanyak 180.4 bilion PPP USD. Ekonomi Ireland adalah ekonomi pengetahuan moden, yang memberi tumpuan kepada perkhidmatan dan industri berteknologi tinggi dan bergantung kepada perdagangan, industri, dan pelaburan. Mengenai KDNK per kapita, Ireland berada di kedudukan sebagai salah satu negara terkaya di OECD dan EU27 di kedudukan ke-5 dalam ranking OECD-28 pada tahun 2008. Pada tahun 2005, kajian oleh The Economist mendapati Ireland mempunyai kualiti kehidupan yang terbaik Di dunia. 1995 hingga 2007 adalah tempoh pertumbuhan ekonomi yang sangat tinggi, dengan rekod mempamerkan kadar pertumbuhan tertinggi di Eropah, menyebabkan banyak orang memanggil negara Celtic Tiger

7. Denmark

$52,114

7.-Copenhagen-Denmark.jpg

Denmark adalah sebuah negara Scandinavia yang terdiri daripada Semenanjung Jutland dan banyak pulau. Ia dikaitkan dengan Sweden berhampiran melalui jambatan Oresund. Copenhagen adalah ibukota dan rumah ke tempat-tempat yang tinggi dan pelabuhan Nyhavn yang indah, serta taman hiburan Tivoli dan patung “Little Mermaid” yang ikonik. Jumlah penduduk Denmark adalah 5.614 juta pada tahun 2013, dengan kadar pengangguran 6.3% pada April 2015 dan KDNK 335.9 bilion USD pada tahun 2013. Mengenai ekonomi, Denmark mempunyai ekonomi bercampur dan pelbagai. Ia bergantung kepada sumber manusia, tetapi bukan semata-mata kerana ada beberapa sumber asli yang penting dan terdapat di negara ini termasuk telaga minyak dan gas matang di Laut Utara. Begitu juga, koperasi membentuk sebahagian besar dari beberapa sektor, sama ada di perumahan pertanian atau runcit. Ekonomi pasaran yang moden di Denmark ini mempunyai pertanian berteknologi tinggi, sehingga kini skala kecil dan industri korporat, langkah kebajikan kerajaan yang meluas, standard hidup yang selesa, dan pergantungan yang tinggi terhadap perdagangan asing.

6. Singapura

$ 52,888

6.-Singapore-City-Singapore.jpg

Singapura adalah sebuah negara pulau di luar selatan Malaysia, ia adalah pusat kewangan global dengan iklim tropika dan penduduk multikultural. Pusat teras kolonialnya di Padang, padang kriket sejak tahun 1839an dan kini diapit oleh bangunan-bangunan besar seperti Dewan Bandaraya, dengan lajur 18 Korintus. Dalam siri Singapura-1820, Chinatown berdiri Kuil Relik Gigi Buddha merah-dan-emas, dikatakan menempatkan salah satu gigi Buddha. Jumlah penduduk Singapura ialah 5.399 juta pada tahun 2013, dengan KDNK sebanyak 297.9 bilion USD pada tahun 2013 dan jangka hayat sebanyak 82.14 tahun pada tahun 2012. Singapura mempunyai ekonomi pasaran berorientasikan perdagangan yang sangat maju. Ekonomi Singapura telah disenaraikan sebagai yang paling terbuka di dunia, dengan rekod 7 paling tidak korup, paling pro-perniagaan, dengan kadar cukai yang rendah dan mempunyai KDNK per kapita tertinggi ketiga di dunia mengenai PPP. Ekonominya adalah pembiaya aliran keluar pelaburan langsung asing utama di dunia.

5. United States

$ 55,805

5.-Washington-DC-USA.jpg

Amerika Syarikat adalah sebuah negara di 50 negara yang meliputi kawasan Amerika Utara yang luas dengan Alaska di barat laut dan Hawaii yang memperluas kehadiran bangsa ke Lautan Pasifik. New York adalah Bandar Pantai Atlantic yang utama, yang merupakan pusat kewangan dan budaya global dan modal Washington, DC. Midwestern metropolis Chicago terkenal dengan seni bina yang berpengaruh dan di pantai barat Los Angeles, Hollywood terkenal dengan pembuatan filem. Jumlah penduduk AS ialah 316.5 juta pada tahun 2013, manakala KDNKnya adalah 16.77 trilion dan Pendapatan Negara Kasar 16.99 trilion. Amerika Syarikat adalah ekonomi negara terbesar di dunia dalam istilah nominal dan kedua terbesar menurut paritas daya beli. AS mempunyai sumber asli yang banyak, infrastruktur yang maju, dan produktiviti yang tinggi. Ia juga merupakan pengeluar minyak dan gas asli terbesar di dunia. Dan juga salah satu negara perdagangan terbesar di dunia. Begitu juga, ia adalah salah satu pasaran kewangan terbesar dan paling berpengaruh di dunia.

4. Norway

$ 74,822

4.-Oslo-Norway.jpg

Norway hampir merangkul tempat ke-3 teratas tahun ini. Ia adalah sebuah negara Scandinavia yang merangkumi gunung, glasier, dan fjord pantai yang dalam. Oslo, ibu negaranya, adalah bandaryang mengamalkan konsep ruang hijau dan muzium. Ia memelihara kapal-kapal Viking abad ke-9 dan dipaparkan di Muzium Kapal Viking di Oslo. Bergen, dengan rumah kayu berwarna-warni, adalah titik permulaan untuk pelayaran ke Sognefjord dramatik. Ia juga dikenali untuk memancing, mendaki, dan bermain ski. Jumlah penduduk Norway adalah 5.084 juta pada 2013, dengan KDNK 512.6 bilion USD pada tahun 2013 dan kadar pengangguran yang rendah sebanyak 4.1% pada tahun 2015. Ekonomi Norway adalah ekonomi campuran yang maju dengan pemilikan negara di kawasan strategik. Walaupun sensitif terhadap kitaran perniagaan global, ekonomi Norway telah menunjukkan pertumbuhan yang teguh sejak awal era perindustrian

3. Qatar

$76,576

3.-Daoha-Qatar.jpg

Qatar adalah semenanjung negara Arab yang kawasannya terdiri daripada padang pasir gersang dan pesisir pantai Parsi (Arab) Teluk pantai dan bukit pasir yang panjang. Juga dikenali sebagai Pencakar langing Futuristik, Doha yang merupakan ibu kota Qatar ni terkenal dengan reka bentuk Islam purba, seperti muzium Batu Kapu Seni Islam. Jumlah penduduk Qatar adalah 2.169 juta pada tahun 2013, dengan KDNK sebanyak 203.2 bilion USD pada tahun yang sama dan jangka hayat sebanyak 78.45 tahun pada tahun 2012. Gas asli dan gas cecair adalah tonggak ekonomi Qatar dan menyumbang lebih daripada 70% daripada jumlah hasil kerajaan. Qatar kini adalah negara terkaya di dunia.

2. Switzerland

$ 80, 675

2.-Bern-Switerland-450x195.jpg

Switzerland adalah negara berpusat di Eropah Tengah. Bandaraya itu mengandungi tempat tinggal lama, dengan mercu tanda seperti menara jam Zytglogge Capital Bern dan jambatan kapel kayu Lucerne. Negara ini juga dikenali untuk resort ski dan laluan mendaki. Perbankan dan kewangan adalah industri utama, dan jam tangan dan coklat Swiss terkenal di dunia. Jumlah penduduk Switzerland adalah 8.081 juta pada 2013, dengan KDNK sebanyak 685.4 bilion USD pada tahun yang sama dan jangka hayat sebanyak 82.70 seperti yang direkodkan pada tahun 2012. Ekonomi Switzerland adalah salah satu ekonomi dunia yang stabil. Dasar keselamatan jangka panjang dan kestabilan politik menjadikan Swiss sebagai pelabur bagi pelabur, mewujudkan ekonomi yang semakin bergantung pada aliran pelaburan asing yang mantap. Kerana saiz kecil negara dan pengkhususan tenaga kerja yang tinggi, industri dan perdagangan adalah kunci kepada kehidupan ekonomi Switzerland.

1. Luxembourg

$ 101,994

1.-Luxembourg-City.jpg

Luxembourg adalah sebuah negara kecil di Eropah, dikelilingi oleh Belgium, Perancis dan Jerman. Ia kebanyakannya berada di luar bandar, dengan hutan Ardennes yang tebal dan taman alam di utara, gorge di rantau Mullerthal di timur dan lembah Sungai Moselle di tenggara. Ibukotanya, Luxembourg City, terkenal dengan bandar lama abad pertengahan yang bertembung yang terletak di tebing-tebing. Jumlah penduduk Luxembourg adalah 543,202 pada tahun 2013, dengan KDNK sebanyak 60.13 bilion USD pada tahun yang sama dan kadar pengangguran sebanyak 5.7% pada tahun 2015. Ekonomi Luxembourg sangat bergantung pada sektor perbankan, keluli dan perindustrian. Selepas bertahun-tahun lamanya, Luxembourg kini merupakan negara terkaya dan paling kaya dalam dunia per kapita keluaran dalam negara kasar. Luxembourg dalam kesusasteraan pelancongan tepat disebut “Green Heart of Europe”, tanah pastoralnya wujud bersama dengan kawasan industri yang sangat maju dan berintensifkan.

 

Sumber : top10review.com

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: